Skip to main content
Groei hackenGroei tipsKennis delenQuotesTrainingUitgelicht

Experimenten opzetten kun je leren

By 19 december 2018mei 27th, 2020No Comments

Mede oprichter Thierry de Vries is door De Telegraaf gevraagd om zijn persoonlijke ondernemersjourney uit de doeken te doen in de rubriek “Mijn Leven”.  Hieronder een kort verslag van de up’s & down’s van Thierry’s zijn carriere so far. Het belang van experimenten komt hier steeds naar boven. Experimenten bieden je de feedback die nodig is om een gerichte volgende stap te kunnen zetten. Zonder experimenten bestaat er geen richting.

Don Quichot..?

Terugkijkend op ruim tien jaar ondernemen kwam laatst de vraag bij me op: ben ik als een Don Quichot tekeergegaan of zit er wel degelijk een lijn in? Ik heb veel verschillende dingen gedaan; van videoman tot look-a-like Rembrandt. Mensen in mijn omgeving die niet ondernemen merkten weleens op: ‘Ben je nu alweer iets nieuws begonnen?’. Maar als je iets doet dat niet bij je past en je trekt daar lessen uit, dan kom je dichter bij jouw eigen richting.

Het moment dat ik besloot te gaan ondernemen, weet ik nog precies. Het was 2006, ik studeerde parttime en werkte bij een online videobedrijf. Ik had het idee dat de studie die ik volgde geen aansluiting vond bij de nieuwe ontwikkelingen, iets waar ik in mijn werk juist mee bezig was. Toen ik op een zomerdag op de fiets muziek luisterde, hoorde ik een songtekst die als een mantra bleef hangen: primetime of your life, now live it. Ik kreeg een heel sterk gevoel. Ben afgestapt, heb mijn fiets in het gras gelegd en staand in de berm heb ik mezelf hardop beloofd dat ik vol voor het ondernemen zou gaan.

In dit proces kwam ik erachter dat je door gericht dataonderzoek en try-outs precies bij je potentiële afnemers terecht kan komen. Dat bracht me op mijn nieuwe business, Bammboo.

Thierry de Vries Co-founder Bammboo

(Lean) Startup Thinking

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Bij m’n eerste bedrijf ging ik te lang door. Het was crisis, klanten trokken zich terug en ik verloor veel geld. Toch wilde ik doorgaan met ondernemen. Ik ging in de avonduren bijverdienen achter de bar – een goede tijd, zeker ook confronterend. Je moet immers de bodem voelen om af te kunnen zetten. Tegelijkertijd begon in als coach in de digitale startup wereld. Daar werd ik geïnspireerd om met een team zelf een app te ontwikkelen: Heppee. Deze plannings- en communicatietool voor gescheiden ouders en hun kinderen wordt inmiddels gebruikt door legio gezinnen én omarmd door professionals, zoals therapeuten en mediators.

In dit proces kwam ik erachter dat je door gericht dataonderzoek en try-outs precies bij je potentiële afnemers terecht kan komen. Dat bracht me op mijn nieuwe business, Bammboo. Door te kijken naar startups die in een aantal jaren tot enorme multinationals zijn verworden ging ik me verdiepen in growth hacking; slimmigheden van technische aard waardoor je bedrijf sneller groei kan doormaken. We ontwikkelden een data-gedreven tool om inzicht te verschaffen in hoe en waar je jouw publiek het beste kan bereiken in de digitale wereld.

Met deze business ben ik weer terug bij de basis: experimenteren. Alles wat ik gedaan heb, draait uiteindelijk precies daarom: het tracken, analyseren, toetsen en optimaliseren om vooruit te komen. Voor mij is het de key van vooruitgang. Immers, als we van tevoren allemaal wisten hoe alles werkt, dan kunnen we net zo goed gelijk zes plankjes kopen en erin gaan liggen.

Note
Dit interview is op 22 april 2017 geplaatst in de zaterdag bijlage “Mijn Leven” van de Telegraaf in opdracht van Story Terrace

Leave a Reply

Download de training brochure!

Bedankt, je zult een email ontvangen met een download link.

Download de Consultancy brochure!

Bedankt, je zult een email ontvangen met een download link.

Download het Growth Model Canvas!

Bedankt, je zult een email ontvangen met een download link.